SuomiSolar aurinkosähköjärjestelmät maatilalle

Aurinkopaneeleiden asennus osaksi seinälle yleistyy koko ajan

Kuvassa on Lievolan maitotilalle asennettu 30 kWp aurinkovoimala. Yhteensä 109 JA Solar 275W aurinkopaneelia, joista 33 on asennettu seinälle. Kaksi invertteriä, 10,0 kW Kaco TL3 invertteri ja 17,0 kW Kostal invertteri. Katolla peltikattotelineet ja seinällä Oriman kääntyvät telineet kiskojen alle 20 asteen kulmaan.


"Aurinkosähköjärjestelmien takaisinmaksuajat ovat maatilojen investointituki huomioituna yleensä parhaimmillaan 10 vuoden luokkaa. Takaisinmaksuaikaa ei kuitenkaan pidetä parhaana kannattavuuden mittarina, koska se ei huomioi järjestelmän pitkää toiminta-aikaa (30-40 v) eikä investoinnin jäännösarvoa. Aurinkoenergiainvestoinnin kannattavuudesta paremman käsityksen antaa usein sisäinen korkokanta, jota kannattaa verrata muihin vaihtoehtoisiin sijoitusmuotoihin. Esimerkiksi perinteinen säästötili tuottaa 0,00 – 1,75 % tällä hetkellä. Hyvin suunnitellun aurinkosähköinvestoinnin sisäinen korkokanta on optimaalisissa olosuhteissa maatiloilla usein 5-10 %:n luokkaa. Myös kannattavuuden arviointiin on saatavilla ilmaisia työkaluja, kuten finsolar.net sivustolta löytyvät excel -pohjaiset kannattavuuslaskurit." (viite: Antti Niemi, Pikes Oy)

Maatilat voivat hakea Työ- ja Elinkeinoministeriöltä harkinnanvaraista tukea, joka on koko investoinnille 40%. Toimitamme hakemukseen tarvittavat materiaalit asiakkaille.